Plantfilter: een biologische vijverfilter

Interesse om een project met ons te starten?

Zo functioneert een het plantenfilter in een Biotop zwemvijver

Zo functioneert een het plantenfilter in een Biotop zwemvijver

Onze zwemvijver gebruikt de zelfreinigende kracht van de natuur, net zoals in een goed werkend ecosysteem. De zwemvijver bestaat voor minstens de helft uit waterzuiverende planten. De inzet van extra techniek kan de verhouding plantenfilter verkleinen.

1 Onderwater dompelpompput
Biotop heeft een eigen energiezuinig concept ontwikkeld voor de watercirculatie in het zwembad. De pomp is geplaatst in een onderwater dompelpompput. Het water wordt niet actief door de pomp aangezogen, maar stroomt zonder druk de put in. Vervolgens pompt een dompelpomp op de bodem van de put het water via drukleidingen terug in het zwembad.

2. Boogzeefskimmer
Onze boogzeefskimmer is ontworpen om efficiënt drijvende deeltjes van het wateroppervlak te verwijderen. Met een gebogen zeef met een zeer fijne maaswijdte van slechts 0,3 millimeter, kunnen zelfs de kleinste verontreinigingen effectief worden opgevangen.

3 Carbonator
De carbonator voorziet waterplanten op een natuurlijke wijze van CO2 en reguleert de pH-waarde in het water. Dit unieke proces is ontwikkeld en gepatenteerd door Biotop.

4. Onderwater rand
Deze rand voorkomt dat u direct tussen de planten zwemt. Door een rand aan te brengen is het zwemdeel goed met een robot te reinigen en zwemt u in een schoon zwemgedeelte.

5. Biofilter
Het water stroomt van boven naar beneden door het bio-compactfilter, waar het biologisch wordt gereinigd door bacteriële activiteit. Deze bacteriën breken verontreinigingen en organische verbindingen af, wat resulteert in kristalhelder water. Om de bacteriën optimaal te laten presteren, stroomt het water continu door het biofilter. Het biofilter kan ook beplant worden met moerasplanten zoals gele lis

Bouwwijze

Bouwwijze

Het Zwemgedeelte wordt in de veel gevallen bouwkundig gerealiseerd. Dat wil zeggen dat er een betonnen vloer gestort wordt waarop muren worden opgebouwd. De afdichting gebeurt dmv folie in de gewenste keur. Het plantfilter wordt bij de moderne strakke zwemvijvers vaak uit uit beton gemaakt. In de meer natuurlijk vormgegeven zwemvijvers wordt dit veelal ‘freeform’ uitgegraven en van folie voorzien.

De eerste gedachte bij een zwemvijver is zwemmen tussen de planten. Deze planten staan in een speciaal biologische vijverfilter. Zo’n biologische vijverfilter bevat waterplanten die in substraten groeien zodat het water helder gehouden wordt. De circulatie vindt plaats door middel van een klein pompje wat ervoor zorgt dat het gefilterde water vermengd wordt met zwemwater. Op deze manier blijft uw water altijd helder.

Hoe schoner de zwemvijver is, hoe beter deze zal functioneren. De filters doen hun werk in het schoonhouden en zorgen voor een ideale basis voor uw zwemvijver. Het water blijft altijd helder en het zwemwater blijft de kwaliteit behouden volgens de zwembadnormen. Blad en zand verwijderen gebeurt door de skimmer en de robot. Deze moet door u geledigd worden.

Dit komt op hetzelfde neer. Planten nemen voedingsstoffen op en zorgen daardoor voor voedingsarm water. Aan het einde van het jaar worden de planten afgeknipt en worden dus ook de voedingsstoffen verwijderd. In het voorjaar begint de cyclus opnieuw. Op deze manier vindt er een biologisch proces plaats en blijft uw vijver de waterkwaliteit behouden.

Waterplanten groeien in een filter van substraten. Het water wordt door het grind gefilterd en weer het bad in gebracht door middel van een klein pompje. Op deze manier zorgt een vijverfilter dat u uw zwemvijver kunt schoonhouden.

Geen grote filter opstellingen in technische ruimtes met chemicaliën maar de planten die het water filteren en dus ook helder houden. Functionele planten in een natuurlijke tuin die zorgen voor een natuurlijke uitstraling. Esthetisch en functioneel!

Vraag Florijk naar de mogelijkheden. Of uw voorkeur nu uitgaat naar een steriel strak zwembad zonder planten, of een zwemvijver die door planten gefilterd wordt. Florijk speelt in op uw wensen. Bijna overal is op in te spelen u precies krijgt wat u verwacht.